Divers

No sé on visitar a Polònia? Mireu aquests 10 fascinants destins


  • Basílica de Santa Maria

    El 1343, després que el Gran Mestre de l'Ordre Teutònica Ludolf Konig de Wattzau va concedir el permís, es va posar una primera pedra per iniciar la construcció de 159 anys d'una nova església parroquial a Gdańsk. La primera fase, acabada el 1361, va produir una modesta estructura incorporada posteriorment a la part oest de la basílica pròpiament dita. Entre 1379 i 1447 es va construir una ampliació important, incloent el transsepte, el presbiteri i el campanar elevat. L’erecció de murs exteriors i les voltes interiors van completar la tercera fase del projecte el 1502.

    La basílica de Santa Maria està construïda sobre una planta de creu llatina amb una nau triple de 346 peus de llarg (105 m) i un creuer de 217 peus d'ample (66 m). La verticalitat és ressaltada per un campanar de 82 m d’alçada (82 m), set pinacles de punta pronunciada i finestres d’arc apuntat. Proporciona un bon equilibri a la pesada massa horitzontal de la nau, capaç d’acollir una congregació de 20.000 habitants. La ubicació interna dels contraforts trenca les llargues elevacions de la basílica en una fila de capelles flanquejants; les superfícies llises resultants de les parets a les façanes exteriors estan puntuades pel patró regular dels 37 vitralls. La finestra més visible es situa a l'elevació est i cobreix una superfície de 416 metres quadrats (1.367 peus quadrats). La qualitat refinada de l’arquitectura es combina amb intricades voltes de sostre de xarxa i cristall, elevat a 30 peus sobre el terra de pedra per 27 columnes. La basílica és un excel·lent exemple d’arquitectura de maons i l’església més gran del món que s’expressa en aquest material. També és un dels edificis gòtics de maó més grans d’Europa. La brillantor de les catedrals gòtiques franceses s’evoca clarament aquí, no amb pedra, sinó amb blocs modulars simples. (Bartek Kumor)

  • Spodek Polivalent Arena

    El període posterior a la Segona Guerra Mundial va veure una dinàmica campanya impulsada pel règim comunista a Polònia per construir estructures modernes superiors que representessin la nova era del país. Katowice —el nou centre de l'Alta Silèsia— necessitava un edifici distintiu per marcar la seva identitat. L'Associació d'Arquitectes Polonesos va organitzar un concurs per a una sala polivalent.

    El jurat va quedar tan meravellat amb la publicació guanyadora que la proposta es va acabar realitzant al centre de la ciutat més que als afores. La claredat del concepte és sorprenent: la planta és circular, té un diàmetre de 472 peus (144 m). La massa elevada de l’edifici s’assembla a un con invertit amb l’àpex enterrat sota terra i la base tallada en un pla oblic. Desencadenat per requisits com ara el rasclet dels seients i l’ús polivalent, el disseny va donar lloc a un notable efecte inclinat. El mètode tensegrity, basat en components estructurals autoestressats en un sistema tancat, es va emprar per sostenir una cúpula d’acer de 300 tones mitjançant 120 encavallades lleugeres.

    Aquest edifici, acabat el 1971, és una obra pionera en enginyeria i arquitectura modernes i s’ha convertit en una referència clau en el desenvolupament posterior de les estructures de sostre lleuger que ara es diuen “cúpules de Geiger”. Va precedir els mètodes estructurals i l’escala trobats en molts edificis posteriors. (Bartek Kumor)

  • Capella del rei Sigismund I

    L’any 1500 marca el començament de l’Edat d’Or a Polònia, un període de desenvolupament cultural, social i científic sense igual en la història del país. El matrimoni del rei polonès Sigismund Ia Bona de la dinastia Sforza de Milà va provocar una explosió d'art renaixentista i va iniciar una afluència d'artistes italians de renom a Polònia. Durant aquesta època es van concebre un nombre significatiu de dissenys notables: la capella del rei Sigismund I, que es trobava dins del complex reial del castell al turó de Wawel a Cracòvia, sent el més destacat d’aquests magnífics edificis construïts al segle XVI. Dissenyada com una de les 18 capelles sepulcrals que flanquegen la catedral de Wawel, la seva planta es basa en una creu grega poc profunda i alberga les tombes del rei Sigismund I i els seus fills, així com de Sigismund II August i Anna el Jagiellon. La seva secció superior, un tambor octogonal de pedra puntuat per finestres circulars, suporta una cúpula acabada en or rematada amb un fanal vidrat i una creu. El disseny idèntic de tres parets interiors, que recorda un arc de triomf clàssic, inclou escenes ornamentals de la mitologia romana. Nombroses escultures, medallons, estucs i pintures executades per eminents artistes del Renaixement completen aquesta joia arquitectònica. Per dins i per fora, aquesta capella finament proporcionada constitueix un dels exemples més ben conservats de l’essència de l’estil renaixentista en l’arquitectura. (Bartek Kumor)

  • Centre d’Art i Tecnologia Japonès Manggha

    El 1987, el director de cinema polonès i aficionat a l’art japonès Andrzej Wajda va decidir donar el seu premi Kyoto, atorgat pel govern japonès en reconeixement a l’assoliment de tota la vida en cinematografia, per ajudar a la realització d’un nou projecte: el Centre Manggha. Art i tecnologia japonesa, que es construirà a Cracòvia. Es va acabar el 1994.

    Vestit de gres, l’edifici es va erigir per afavorir l’intercanvi cultural i tecnològic entre Japó i Polònia i alberga una col·lecció d’art japonès, anteriorment propietat i posteriorment donada al museu nacional de Cracòvia pel col·leccionista d’art Feliks Jasieński. El centre, situat a la vora del riu Vístula i amb vistes al castell de Wawel, conté espai per a exposicions, un complex de conferències polivalent, oficines i un auditori per a produccions de concerts i teatre. L'interior combina dues cultures diferents combinant les referències arquitectòniques japoneses de disseny funcional, vistes acuradament dissenyades i l'ambient somriure dels castells de shogun del segle XVII amb un ús extensiu de materials típics de construcció locals de fusta i maó.

    La tipologia neutral de l’edifici no té cap idiosincràsia evident; tanmateix, si es visualitza més, l'estructura sembla subtilment tocada per les tradicions polonesa i japonesa. Les corbes suaument ondulades del sostre creen un leitmotiv d’ones, que representa el cabal del riu Vístula en un sentit contextual i simbòlic, i que recorda alhora la sèrie d’estampes Trenta-sis vistes del mont Fuji de l’artista japonès ukiyo-e Hokusai. (Bartek Kumor)

  • Castell de Malbork

    Els cavallers teutònics eren descendents de la confraria dels hospitalers i eren originàriament un ordre espiritual abans de transformar-se en una organització militar. Aviat va començar a tenir un paper important en la política europea amb la intenció de fundar el seu propi estat. El 1309 el gran mestre Sigfried von Feuchtwangen va traslladar la capital de l'orde teutònic de Venècia a un monestir de Malbork. El monestir fortificat, construït en les tres dècades anteriors, havia de ser reurbanitzat.

    Els períodes de construcció posteriors només van acabar realment amb la compra del castell pel rei polonès el 1457, moment en què la fortalesa s'havia convertit en la més poderosa d'Europa. Es divideix en tres seccions principals, els castells alt, mitjà i baix. El Castell Alt és una fortalesa extraordinària defensada per múltiples circuits de fossats i murs cortina esquitxats de nombroses torres. El Middle Castle consta de l'antiga bailey convertida en cases residencials, la infermeria, el gran refectori amb volta de ventalls i la residència dels grans mestres. El castell va experimentar un nou programa de millores que va trigar un segle a completar-se, que va suposar l'ampliació de la zona del castell baix, que incloïa l'església de Sant Llorenç, tallers, una armeria, estables i altres edificis.

    El complex està bellament executat en maó amb frisos figuratius, fines traçades de finestres i portals esculpits, tot construït a una escala imponent. El castell de Malbork és una de les estructures de maó més grans mai construïdes i va ser declarat patrimoni de la humanitat per la UNESCO el 1997. (Bartek Kumor)

  • Casa tort

    Després de la seva obertura el 2003, el Krzywy Domek (Casa Crooked) es va convertir en un dels punts de referència més reconeguts de la petita ciutat de Sopot, al nord de Polònia. Es troba en una via popular amb la millor selecció de bars, restaurants i botigues de la ciutat. La casa va guanyar el premi Big Dreamers ', i es va dir que estava inspirada en l'obra del reconegut il·lustrador polonès de contes de fades Jan Marcin Szancer i de l'artista suec i resident de Sopot Per Dahlberg. Un pla de planta de 3.994 metres quadrats (43.000 peus quadrats) allotja diversos usos, inclosos oficines comercials, unitats comercials, instal·lacions per a menjar i beure, un mercat cobert i un museu. Tot i que l’estructura segueix la línia constructiva i l’escala del carrer, aquí és on acaben les limitacions contextuals. L’embolcall extern sembla ser el seu propi reflex en un mirall d’aigua ondulada. Les línies doblegades curvament, un sostre inflat, una cornisa i un fris exquisits, i les obertures de portes i finestres distorsionades creen una il·lusió igual a la d’entrar en una pintura surrealista. El caràcter giratori de l’edifici sembla quedar atrapat en una quietud momentània. La selecció de materials per a la façana posa en relleu la peculiaritat de l’edifici: les elevacions que donen al carrer estan revestides de pedra calcària, mentre que l’ús de brillants rajoles esmaltades de color blau anima de manera convincent les corbes ondulants de la coberta. (Bartek Kumor) La selecció de materials per a la façana posa en relleu la peculiaritat de l’edifici: les elevacions que donen al carrer estan revestides de pedra calcària, mentre que l’ús de brillants rajoles esmaltades de color blau anima de manera convincent les corbes ondulants de la coberta. (Bartek Kumor) La selecció de materials per a la façana posa en relleu la peculiaritat de l’edifici: les elevacions que donen al carrer estan revestides de pedra calcària, mentre que l’ús de brillants rajoles esmaltades de color blau anima de manera convincent les corbes ondulants de la coberta. (Bartek Kumor)

  • Palau de la Cultura i la Ciència

    El Palau de Cultura de Varsòvia, conegut originalment com el Palau de Cultura i Ciència de Joseph Stalin, va ser un "regal" de la Unió Soviètica a Polònia. Es va construir a principis de la dècada de 1950, quan l’URSS afirmava la seva influència sobre totes les esferes de la vida a Polònia, així com en altres estats de l’Europa central i oriental. Els soviètics van proposar originalment una universitat basada en la Universitat Estatal de Moscou, un monumental edifici estalinista dissenyat per Lev Rudnev. No obstant això, els polonesos van expressar la seva preferència per un centre de cultura i ciència. Mentre la funció de l'edifici va canviar, es va mantenir l'estil i la forma centrada en la torre. Rudnev va dirigir un equip de quatre arquitectes en el disseny del gratacel de 230 m (754 peus d’alçada), l’alçada inclou l’agulla de 43 m (140 peus). En la seva composició de "pastís de noces", trampes gòtiques i una escala monumental, el Palau de la Cultura és clàssicament estalinista. No obstant això, gran part del detall, incloses 550 escultures ornamentals, es va inspirar en la convenció polonesa de disseny. La construcció va durar 1.175 dies i la van dur a terme 7.000 treballadors — 3.500 de Polònia i 3.500 de la Unió Soviètica. L'edifici consta de 3.288 habitacions distribuïdes en 42 plantes, inclosos cinemes, teatres i museus. Des del principi, l’estructura va ser molt controvertida; per als residents a Varsòvia, era una evidència ineludible de la dominació soviètica. Avui té molts usos, inclòs com a centre d’exposicions i complex d’oficines. (Adam Mornement) L'edifici consta de 3.288 habitacions distribuïdes en 42 plantes, inclosos cinemes, teatres i museus. Des del principi, l’estructura va ser molt controvertida; per als residents a Varsòvia, era una evidència ineludible de la dominació soviètica. Avui té molts usos, inclòs com a centre d’exposicions i complex d’oficines. (Adam Mornement) L'edifici consta de 3.288 habitacions distribuïdes en 42 plantes, inclosos cinemes, teatres i museus. Des del principi, l’estructura va ser molt controvertida; per als residents a Varsòvia, era una evidència ineludible de la dominació soviètica. Avui té molts usos, inclòs com a centre d’exposicions i complex d’oficines. (Adam Mornement)

  • Capella de Santa Kinga

    La fabricació de sal a Wieliczka va començar cap al 3500 aC, i la sal de roca s'hi va explotar per primera vegada al segle XIII. Distribuïda en nou nivells, la mina de Wieliczka, que ara és un lloc històric que ja no participa en la mineria comercial, arriba a una profunditat de 327 m, que allotja 300 km de galeries amb obres d’art, capelles, i estàtues esculpides a la sal.

    Capella de St. Kinga — St. Kinga és la patrona dels miners locals: és la capella més gran de la mina, situada a 101 m sota la superfície. Està literalment esculpit a la roca salada i està decorat amb escultures, baix relleus i canelobres de cristalls de sal. Fins i tot el terra està fet de sal, però s’ha tallat de manera que sembla que sigui una superfície enrajolada.

    Les obres van començar a la capella el 1896. Té una alçada de 12 m, una longitud de 54 m i una amplada de 18 m. La capella és obra de miners-escultors, entre els quals destaca Józef Markowski. Juntament amb companys de miners, Markowski va crear un altar al presbiteri que conté escultures de Sant Josep i Sant Climent. Les escultures del Crist crucificat, els monjos agenollats i la Mare de Déu es van col·locar als costats dret i esquerre de la capella. Posteriorment va crear una sagristia, un púlpit i un altar lateral. El 1918 es van adaptar els canelobres de sal de la capella per al corrent elèctric. El germà petit de Józef Markowski, Tomasz, va continuar la feina del 1920 al 1927, amb baixos relleus addicionals, i va ser afegit per Antoni Wyrodek, que va treballar a la capella del 1927 al 1963. (Carol King)

  • Hala Ludowa

    El 28 de juny de 1911 es va prendre la decisió final de construir una sala polivalent —o Jahrhunderthalle— per a la ciutat de Breslau que pogués acollir exposicions, esdeveniments esportius i concentracions públiques. (Breslau, a Alemanya, es va convertir a Wrocław, a Polònia, el 1945.) L'edifici, dissenyat per l'arquitecte Max Berg, es troba en un pla quadricular, amb una sala circular, de 130 m (426 peus d’amplada) centralment connectada per un vestíbul de doble anell amb 56 espais d’exposició auxiliars desplaçats cap a l’exterior. Cada costat de l'eix principal del pla de planta està marcat per un vestíbul d'entrada amb el punt principal d'accés a l'oest, orientat al centre de la ciutat, destacat per l'alçada de doble pis i un pis ovalat. La forma esglaonada de la cúpula va permetre la inserció d’una zona pràcticament ininterrompuda de finestres exòtiques emmarcades en fusta dura, que deixaven entrar la llum natural. Per proporcionar unes condicions acústiques adequades, les parets estan parcialment construïdes amb formigó barrejat amb fusta o suro. L’acabat de formigó de les elevacions, texturat amb les empremtes de l’encofrat de fusta, s’afegeix a l’encant brutal de l’edifici. Té un lloc ben merescut als anals de l’arquitectura a causa del seu ús sense precedents i inventiu de formigó armat en una cúpula que abasta 65 m (213 peus); en el moment de la construcció, era la més gran d’aquest tipus al món. Aquesta estructura pionera marca un punt d’inflexió en l’explotació de nous mètodes constructius. La UNESCO va reconèixer el caràcter de l’edifici catalogant-lo com a patrimoni de la humanitat el 2006. (Bartek Kumor)

  • Gran magatzem Kameleon

    L'arquitecte Erich Mendelsohn pertanyia al grup més important de pioners del modernisme, juntament amb Le Corbusier , Ludwig Mies van der Rohe i Walter Gropius . El seu talent va impulsar la realització de diversos enginyosos edificis que desafiaven les tendències contemporànies i els obstacles tècnics, sovint fusionant simplicitat i sofisticació. El seu lema: “L’element principal és la funció. Però la funció sense un component sensual continua sent la construcció ”, ressona en el seu disseny per a un antic magatzem de Petersdorff al que avui és Wrocław.

    El volum de l’edifici es delecta amb la seva audàcia elegant i el seu aspecte modern i intransigent. La façana està formada per bandes horitzontals de revestiment de travertí, trencades per cornises de bronze i enormes zones de vidre que cobreixen la millor part de l'elevació. L'horitzontalitat de la massa culmina amb una cantonada de vidre corbat i elegant sobre la intersecció del carrer. L’edifici, acabat el 1928, va ser dissenyat per convertir-se en un far brillant a la nit mitjançant un sofisticat sistema d’il·luminació d’accessoris de ranura col·locats sota les finestres, combinat amb cortines de colors brillants fets amb teixit molt reflectant i il·luminats des de l’interior. L’interior complementa la forma externa amb una gran varietat de materials d’alta qualitat que van des de la laca japonesa blanca fins a la caoba i es beneficia d’un disseny funcional que maximitza la llum natural de l’interior.